пʼятниця, 4 серпня 2017 р.

         Вікові особливості розвитку дитячої пам'яті

Пам'ять – головний фактор розвитку пізнавальної сфери дитини. Тому її розвитку необхідно приділяти особливу увагу. Чим старшою стає дитина, тим більше вона може запам'ятати.
Що допомагає розвивати пам'ять
Хоча діти у віці 6-7 років показують хороші здібності пам'яті в певній сфері, вони не можуть їх застосувати в інших областях. А малюки, які розуміють і можуть пояснити, як вони запам'ятовують щось, здатні застосовувати даний спосіб у різних сферах. Тому, якщо ви допоможете дитині зрозуміти, як вона запам'ятовує інформацію – ви допоможете реалізовувати її здатність до запам'ятовування.
Психологи рекомендують дотримуватися наступних стратегій щодо поліпшення пам'яті:
  • Готуйтеся заздалегідь. Наприклад, привчіть дитину звечора збирати портфель до школи, щоб вранці нічого не забути.
  • Кладіть речі у відведеному для них місці. Поясніть дитині, що коли вона буде збирати іграшки після того, як пограє ними, жодна іграшка не загубиться. На своє місце потрібно також класти ключі та інші речі.
  • Візуалізуйте. Якщо дитина хоче отримати кілька подарунків на Новий рік, запропонуйте їй намалювати їх, щоб вона нічого не забула.
  • Підказуйте. Залиште взуття дитини біля миски собаки – так дитина не забуде погодувати собаку, перш ніж піде гуляти.
Практичні поради
  • Запропонуйте дитині складати списки важливих справ і відзначати в календарі майбутні події.
  • Створюйте відповідну обстановку. Дитина краще запам'ятовує те, що їй цікаво, з чим вона вже знайома. Тому, якщо ви хочете, щоб дитина запам'ятала щось зі сфери музики – створіть вдома відповідну обстановку: грайте на музичних інструментах, ходіть з дитиною на концерти, читайте їй книги про великих композиторів.
  • Розбивайте завдання на частини. Дитині буде легше вивчити вірш, якщо розбити його на кілька уривків і почати вчити з найбільш складного. Така стратегія добре підходить для виконання багатьох завдань, від запам'ятовування причин Другої світової війни на уроці історії до збору речей перед поїздкою.
У 12-річному віці діти вже запам'ятовують інформацію за таким же принципом, як і дорослі. Здатність до запам'ятовування в них розвивається в міру збільшення знань і досвіду. Звичайно, батькам доведеться потрудитися, перш ніж дитина сформує дану навичку.

Немає коментарів:

Дописати коментар